DELA

Kinesisk delegation på Ålandsbesök

En delegation från Haikou som är huvudstad i den kinesiska provinsen Hainan besöker Åland just nu. I går tecknades ett vänskapsavtal mellan staden och Åland.
– Vi har mycket gemensamt, säger delegationens ordförande Han Mei.
Näringsminister Fredrik Karlström (Ob) är värd för besöket. Delegationen kom i tisdags och fick skjuts med sjöräddningsbåt till Havsvidden där man åt middag. Under onsdagen bekantade sig delegationen med självstyrelsen och Ålands näringsliv.
– Det finns likheter mellan Hainan och Åland. De har mycket turism och sjöfart. Och så är de en stor exportör av kokosnötter. Åland exporterar äppel till Finland och Hainan exporterar kokosnötter till Kina, säger Fredrik Karlström som hoppas att vänskapen med Hainan kan bli en åländsk ingång till Kina som helhet.
Också delegationens ordförande Han Mei lyfter fram likheterna. Hon är en av de högsta politikerna i staden Haikou.
– Åland är en ö i Finland. Hainan är en ö i Kina. Vi har mycket gemensamt men det finns också olikheter. Till exempel vädret. Hainan har ganska varmt väder året om medan Åland finns i det kallare vädret i norr. Genom olikheterna kan vi lära av varandra och ha ömsesidig nytta av varandra, säger Han Mei via sin tolk.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom