DELA

Kiki på spaning i din hembygd

Nu börjar ett äventyr. Lycklig den som är reporter. På Nyan.
I tre veckor får hon vara ute i den åländska verkligheten, se natur, stränder, backar och –inte minst – prata med ålänningar. Frågan är: Vad är typiskt för din hembygd?
Du är välkommen att haka på.
Här gör vår reporter Kiki Alberius-Forsman en intervju med sig själv före starten:
Vad har du nu hittat på?
– Jo, i fjol somras reste jag med cykel och husbil Östersjön runt. Och då tänkte jag att det måste gå att komma Åland runt med husbil och cykel också. Och så göra reportage om det man ser och hör.
Hur är upplägget tänkt?
– Först blir det en övernattning i kommunen, förhoppningsvis vid en strand. Jag hoppas på havsutsikt varje gång jag vaknar. Det är liksom vitsen med en husbil om jag får säga. Ett par förmiddagstimmar, mellan 10.00 och 12.00 träffas jag mitt i byn i den aktuella kommunen. Vill gärna prata om bygden och finna dess själ. Resan går också att följa på Facebook och i Åland24.
Vad menas med själ då?
– Jag vill hitta det som är typiskt, genuint och roligt, gärna också okänt. Det kan vara platser, personer, företeelser, minnesmärken, lite allt möjligt. Jag besöker platserna, helst med cykeln som jag har med baktill på Bertil, skriver och tar bilder och visar resultatet i följande dags Nya Åland. En Dagens ålänning gör jag också varje dag av bara farten.
Gör du allt själv?
– Japp. Jag intervjuar, skriver, fotograferar, sköter datorn, kör husbilen, kockar. Hela det här äventyret är i någon mån en feministisk manifestation. Kvinnor kan! Till och med ratta en husbil.
Vem är denne Bertil?
– Så här är det. Bertil, född 1986, var med Östersjön runt i fjol. Den inköptes av familjen förra våren. Tidigare ägare har en präst på norra Åland varit och dessutom en gladlynt fixare i Saltvik. Bättre än så kan en husbil inte ha levt sitt liv. Här finns både själ, de goda vibbarna sitter ju kvar i husbilsväggarna, och därtill har allt praktiskt blivit ombesörjt. Namnet Bertil ja, familjens vuxna dotter tog sig en lång titt: ”Han ser ut som en Bertil”, sa hon. Där satt namnet. Husbilen, utlånad till Nya Åland för detta projekt, kallas rätt och slätt Bertil.
Vad tar du med dig?
– Baddräkten och ”Längs åländska vägar” av Valdemar Nyman.
Hur kör du?
– Åland är helt logiskt uppbyggt för en vid cirkel – om man undantar ett besök i stan bara, som vi ju så ofta annars bevakar. Första veckan kör jag Eckerö, Hammarland, Jomala, Finström, Geta. Andra veckan Saltvik, Sund, Vårdö, Kumlinge, Brändö. Och tredje veckan Kökar, Sottunga, Föglö, Lumparland. Lemland.
Är du nervös inför något?
– Tja, det finns berg i alla byar, sägs det. Elektriciteten kan ta slut. Kanske blir jag bortkörd från någon tjusig strand. Motorstopp kan man få. Men, men, problem är till för att lösas.
Var bor du då?
– På loftet i Bertil så klart. Bertil var mitt hem under 104 dagar i fjol.
Har du svårt att sitta still eller?
– Ja. Speciellt i gullvivetider.
Har du världens bästa jobb?
– Svar ja. Och det får jag utöva på världens bästa plats – Åland i årets bästa tid – försommaren.
Vem vill du träffa när du drar till byss?
– Många! Pensionärer och skolklasser. Alla! Hoppas vi ses en stund!
Kan man kontakta dig per mejl också?
– Självklart. Adressen är reporter@nyan.ax.

Kiki Alberius-Forsman