DELA

Katapultkampanj för demokrati

Meditation, lunch på stan eller roligare gymnastik?
Det går Katapultare till val på när sysselsättningsprojektets deltagare lär sig hur demokrati fungerar i praktiken.
Projektet inleddes med en odemokratisk måndag där en del elever fick glass, kaffe och smörgås till frukost medan andra inte fick någonting alls,
I måndags besökte riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér Katapult i Norrböle för att berätta om sitt arbete i Helsingfors.
Den här veckan väljer Katapultarna sin egen ”statsminister” som ska förverkliga ett vallöfte. Kandidaterna har fått lova vad de vill så länge deras löften går att förverkliga inom ramen för Katapults verksamhet. Det betyder att de måste tänka på var pengarna ska tas ifrån och att det inte ska göra deltagarnas arbetsdagar längre.
Maten engagerar flera kandidater. Andrei Diaconu vill att deltagarna ska kunna äta lunch inne i stan en dag i vecken. Till exempel dagar när fisk står på Katapults lunchmeny.
Kadira Diljaj vill ha ett meditationspass efter lunchen.
Om Hetem Cimili blir vald ska han jobba för mer variation på gympassen.


Tillsätter regering
På fredag väljer katapultarna sin statsminister. Han eller hon får själv utse sin finansminister och tillsamman väljer de flera ministrar tills en regering är tillsatt.
Och Elisabeth Nauclér påminde kandidaterna om att väljarna kan ställa dem till svars när som helst under mandatperioden.
Med förtroendet kommer ansvar.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax

1 KOMMENTAR

  1. […] Under demokrativeckan hade man dessutom dragit igång en valrörelse för att veckan efter välja en av ungdomarna som statsminister för Katapult. Den som vinner valet och blir Katapults egen statsminsiter försöker sedan genomdriva de förändringar (t.ex. vad man skall göra på jumpan osv.) som hon/han gått till val med. Kandidaternas förändringsförslag måste vara genomförbara och hållas inom Katapults budget samt vara införbart i deras schema. Vad skulle man vilja ändra på om man fick chansen? Vad skulle man ha på sitt valprogram för att bli vald och få vara med och bestämma? Ja, den frågan hade de funderat på och det hade i sin tur lett till att de förberett sig för valtal och valkampanj till mitt besök. […]

Comments are closed.