DELA

Käppen som leder synskadade rätt

Den vita käppen har en stark symbolisk betydelse. I morgon firas Vita käppens dag i hela världens synskaderörelse.
Numera finns både teknikkäpp och markeringskäpp som underlättar livet för synskadade.
Årligen firas den Vita käppens dag runt hela världen för att påminna om synskaderörelsen. År 1970 blev det en internationell dag.
– Första gången hölls Vita käppens dag i USA 1964, säger rehabiliteringshandledare Carina Willberg vid förbundet Finlands svenska synskadade.
Carina Willberg har Åland som sitt distrikt inom förbundet.

Vill visa hinder
Alla föreningar i Finland väljer hur de uppmärksammar dagen. Ålands synskadeförening tar en promenad med start klockan 12 från Handicampen genom stan för att visa på alla de hinder som finns för synskadade.
– Reklamskyltar som läggs ut på trottoaren, uteserveringarna på sommaren och andra hinder kan bli jobbiga, säger Willberg.
Den vita käppen är bekant för de flesta. Men det finns egentligen två olika sorters vita käppar, teknikkäppen och markeringskäppen. Den längre och stadigare är teknikkäppen.
– När man skaffar en teknikkäpp ska man också få handledning i hur den används, säger Carina Willberg. Man kan få hjälp av mig, som är utbildad mobility-instruktör.

Doppsko
Teknikkäppen har en doppsko som antingen är fast eller rullande.
– Man använder en pendelteknik som för doppskon fram och tillbaka. Käppen säger vilket underlaget är och man måste öva med många olika underlag. Käppen ger taktilinfo och hörselinfo och förvarnar om gropar och hinder.
Syftet med käppen är att man självständigt ska kunna ta sig fram längs bekanta rutter. En handledare tränar den synskadade att hitta på en sträcka, till exempel mellan hemmet och posten. Käppar kan man få via ögonpolikliniken vid Ålands hälso- och sjukvård och även en del handledning i tekniken.

Signalerar synskada
Både teknikkäppen och markeringskäppen är en signal till omgivningen att man är synskadad. Markeringskäppen är kortare och lättare.
– Markeringskäppen är inte för orientering. Man håller den diagonalt framför sig och pendlar inte. Den är för att visa att man är synskadad.
– Jag använder den när jag flyger för att jag ska få hjälp, säger Viva Holm, styrelsemedlem i Ålands synskadeförening.
Teknikkäppen används när man är ute och går eller ska förflytta sig från ett ställe till ett annat medan markeringskäppen är mer för att markera att man är synskadad när man till exempel är ute och reser.
– Till exempel vid ledsagning, när man har en seende som ledsagar en, kan man ha en markeringskäpp, säger Carina Willberg.

Inte bara för blinda
Både Viva Holm och Carina Willberg vill påminna om att den som använder vit käpp inte alltid är blind.
– Det är personer med nedsatt syn och som känner sig osäkra när de rör sig i samhället, säger Willberg. Man vill visa det och få hänsyn av andra.
Den vita käppen har en stark symbolisk betydelse och när samhället förknippar den med blindhet har det också lett till att tröskeln för personer med bara synfel att använda vit käpp har blivit högre.
– Jag använder min käpp endast när jag är på resa, säger Viva Holm. Jag får ofta frågan varför jag inte använder den annars. Men jag behöver den inte. Om jag ber om hjälp så får jag hjälp.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax