DELA

Kamprad gäst på nästa ÅAB-stämma?

Nybildade Familjen Kamprads stiftelse äger nu strax under 800.000 B-aktier i Ålandsbanken. I och med det är Ikea-familjen nu fjärde största ägare i banken.
Grundaren Ingvar Kamprad var på väg till ÅAB:s förra stämma, berättar styrelseordförande.
Ikeas grundare Ingvar Kamprad har länge ägt aktier i Ålandsbanken, men inte personligen utan via förvaltarregistrerade konton i bland annat bankerna Nordea, Pohjola och SEB.
Den 13 januari, alltså i fredags, samlades ÅAB-innehavet i Kampradstiftelsen som dessutom köpte ytterligare 250.000 B-aktier. Totalt äger stiftelsen nu 797.340 aktier under eget namn i banken.
Aktierna motsvarar cirka 5,5 procent av antalet aktier och stiftelsen är därmed fjärde största ägare i Ålandsbanken. I pengar motsvarar innehavet cirka 7,4 miljoner euro eller 66 miljoner kronor enligt måndagens aktiekurs. Röstmässigt betyder innehavet inte så mycket eftersom det handlar om röstsvaga B-aktier.

Nöjda ledare
Enligt ett pressmeddelande från Ålandsbanken är vd Peter Wiklöf mycket nöjd.
– Alla aktieägare är naturligtvis välkomna till Ålandsbanken, men att just Familjen Kamprads stiftelse väljer Ålandsbanken som ett av sina kärninnehav är extra tillfredsställande, säger han som har svårt att se en bättre start på det nya året.
Ålandsbankens styrelseordförande Göran Lindholm är också nöjd.
– Det är trevligt att vi har en storägare som är stabil. Det är roligt att Kamprad tycker om Ålandsbanken och att vi passar in i stiftelsens strategi.
Har Ingvar Kamprad anmält sig till bankens nästa bolagsstämma?
– Han var på väg redan till den senaste bolagsstämman! Man så valde han Olvis stämma i stället. Han äger aktier också där, och den hölls samma dag som Ålandsbankens.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre