DELA

Kalmers firar 70 år

En entreprenör som orädd kastade sig in i nya projekt och vågade pröva nya saker. Så kan man kanske beskriva Anton Kalmer, som 1944 startade Kalmers i en källarlokal.
I dag driver hans son och dotterdotter företaget som på lördag firar 70 år.
– Vår styrka är mångsidigheten och en fantastisk personal, säger vd Stefan Kalmer.
På Servicegatan i Mariehamn inledde den 30-årige Anton Kalmer sin karriär som framgångsrik affärsman strax innan andra världskrigets slut. I källarlokalen reparerade han båtmagneter, sådana som alstrar ström till båtmotorer.
Men Anton Kalmer ville vidare och snart expanderade företaget och öppnade butik på Torggatan i stadshusbacken. På 1950-talet gick flyttlasset igen och Kalmers fanns sedan under flera decennier på Ålandsvägen, i samma hus där familjen Kalmer också bosatte sig.
– De som är till åren komna brukar komma ihåg Kalmers på Ålandsvägen, säger Stefan Kalmer, son till Anton och sedan slutet av 70-talet vd för familjeföretaget.
Antons dotterdotter Maria Svenblad är ekonomiechef.


Avyttring och utökning
De senaste åren har Kalmers försökt att renodla verksamheten. 2011 såldes hela elinstallationsdelen till Harrys el.
– Företagsutveckling innebär också avyttring. Vi valde att fokusera på försäljningsdelen.
År 2008 blev Kalmers en del av hemelektronikkedjan Elgiganten, med många butiker i bland annat Sverige.
– Det innebär många fördelar att tillhöra en kedja. De står för affärsutveckling och produktutveckling samtidigt som de drar nytta av vår kännedom om den lokala marknaden. Frakten är en viktig del – de har ett annat utgångsläge att förhandla om priserna. I slutändad gynnar det de åländska konsumenterna som förhoppningsvis stannar här och handlar, säger Stefan Kalmer.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén