DELA

Kaj-Gustav firar 50 år med Kumlingeorgeln

På fredag ordnas festkonsert för orgeln i Kumlinge kyrka. Det är 50 år sedan den kom till församlingen, och på invigningen spelade Kaj-Gustav Sandholm.
Nu återvänder han till sina tonårs orgel.
– Det blir lite speciellt för mig att få spela på orgelns 50-årsjubileum. När den kom jobbade jag som kantor i Kumlinge församling och var bara nitton år. Tänk, jag hänger med bara, säger Kaj-Gustav Sandholm.
Festkonserten på fredag kväll har ett varierat program. Sopranen Annika Sjölund och klarinettisten Jan Hellberg är båda bördiga från Kumlinge och medverkar med verk av Händel, Schubert och Mozart. Kaj-Gustav spelar orgelverk i olika stil, för att visa instrumentets bredd och möjligheter. Publiken kan räkna med att känna igen åtminstone öppningsmusiken.
– Jag spelar Bachs toccata och fuga i d-moll som inledning. Orgeln är egentligen lite för liten, men det är ett pampigt stycke som alla brukar gilla och känna till, säger han.
Konserten börjar klockan 19 på fredag i Kumlinge kyrka, och slutar i tid så att man hinner med färjan tillbaka till fasta Åland.
Läs mer i papperstidningen!

Ida Kronholm