DELA

Julkort väcker anstöt hos många

Kan en hälsning om en God jul och ett Gott nytt år väcka anstöt?
Jo, om avsändaren är en begravningsbyrå. Innehavare Thommy Fagerholm bemöter kritiken. 
Att bli påmind om allas vår dödlighet och det just i juletid passar inte alla.
Flera läsare har hört av sig och varit missnöjda med det julkort som i dagarna nått dem. Äldre människor har tagit illa vid sig. Messare skriver ”jag är inte död ännu” och en äldre kvinna skriver ”bilden är väldigt fin men det är opassande att skicka julkort på detta sätt”.


Döden tabu
Julkortet, som skickas ut som samtliga hushåll, kommer från Enebergs begravningsbyrå. Innehavaren är Thommy Fagerholm.
– Om någon tagit illa vid sig vill jag be om ursäkt för det.
Det är hans svar på frågan om hur folk ska ta emot denna julhälsning.
– Men det är ju inte vi som är döden, fortsätter han. Vi försöker hjälpa till och serva när döden inträffar. Vår tanke var inte att väcka anstöt. Men kanske är det så att vi som arbetar med döden till vardags ser på de här frågorna på ett annat sätt. Döden är tydligen fortfarande ett ämne som är tabu för många.


Väcker anstöt
Både positiva och negativa reaktioner har kommit till begravningsbyrån. Men ännu är inte alla julkort utdelade över hela landskapet, posten sköter utdelningen över flera dagar så här i julruschen.

Läs mer i dagens Nyan.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax

Fotnot: Då debatten kring julkortet tagit en riktning som inte längre är varken sansad eller saklig stänger vi nu kommentarsfältet och konstatrerar att det finns många som tagit anstöt av julkortet och tycker att det var en dålig idé. Tack för era åsikter!
Jonas Bladh, chefredaktör