DELA

Julfrid råder i staden

Huvudtemat i Christian Beijars julfridstal var att i jultider ägna en tanke också åt de som har det lite tuffare.
Julfriden utlyses varje julafton klockan ett på torget. Programpunkterna är av tradition stipendieutdelning till mariehamnsbördiga studenter, sång av mariehamnskvartetten och julfridstal.
Årets stipendiater är Erika Nordlund som studerar vid Hanken i Helsingfors, Philip Eriksson som studerar filmljud vid Stockholms dramatiska högskola, Zaida Ponthin som studerar violin vid högskolan för scen- och musik i Göteborg, Tony Miiros som studerar matematik och statistik vid Åbo Akademi, Linda Lindholm som studerar till sjuksköterska vid högskolan på Åland, Carl Remmer som studerar kriminologi vid Örebro universitet, Emmanuel Eriksson som studerar juridik vid Helsingfors universitet och Andrea karlsson som studerar statsvetenskap vid Åbo Akademi. De åtta stipendiaterna belönas med 750 euro vardera.


Stämningsfull sång
Innan stadsfullmäktiges ordförande Christian Beijar utlyste julfriden bjöd mariehamnskvartetten på skönsång både på engelska och svenska. De sjöng bland annat en version av stilla natt, som arrangerats av kvartettens egna Kim Jansson.
I sitt julfridstal inleder Christian Beijar med att rama in varför vi firar jul.
– Vi firar julfestligheter med julklappar och gemenskap enligt vår tid och vårt sätt att leva. Detta för att känna att vi orkar med, och klarar av, vintermörker och kyla och för att få omväxling i vår tillvaro, säger han i talet.
Men han betonar också att långt ifrån alla firar en traditionell storfamiljsjul. Därför uppmanar han alla åhörare att ta vara på julens gemenskap och ro så att vi kan möta verkligheten mottagligare och tolerantare mot varandra.
– En sådan mottaglighet och tolerans uppmanar jag åter igen medborgarna i Mariehamn att visa mot äldre, funktionshindrade och personer som av olika anledningar inte faller in i det vanliga mönstret, säger Christian Beijar
I detta arbete betonar han vikten av den tredje sektorn och organisationer som matbanken, klubbhuset Pelaren, Rädda Barnen.
Känns det bra att hålla julfridstal?
– Det är en jättefin grej att få göra på julafton. Det känns som en ära, säger Christian Beijar.
Hur firar du själv jul?
– Jag firar jul med familjen. Det innebär hustru, barn, barnbarn, svärmor, barnens farmor, och dotterns svärföräldrar. Vi blir många, säger Christian Beijar-
Finns det något självklart inslag på ditt julbord?
– Det givna inslaget är julskinkan och lådorna. Lutfisk brukar vi äta på juldagen och det är något jag lärt mig tycka om på äldre dagar, säger Christian Beijar.

Frans Jansson