DELA

Johannas återförening skildras i New York Times

New York Times-journalisten Anemona Hartocollis följde med Johanna Grüssner och hennes musikelever från Bronx till Åland för tio år sedan.
Nu rapporterar hon i tidningen om återföreningen mellan eleverna och läraren.
Under sin tid i New York jobbade Johanna Grüssner som musiklärare på en lågstadieskola med 2.500 elever i Bronx. För tio år sedan tog hon med sig 24 av barnen till Åland och resan resulterade bland annat i en dokumentärfilm för FST och en bok av den New York Times-journalist som följde med på resan, Anemona Hartocollis.
I ett reportage som publicerades i New York Times i lördags beskriver hon återföreningen mellan musikeleverna och deras lärare.
– Återföreningen var min chans att se vad det hade blivit av eleverna, skriver hon.
En efter en steg eleverna in på pizzerian V&T i hörnet 110th Street och Amsterdam Avenue. Sist de träffades gick eleverna i femman och sexan. Johanna var 28 och nyutbildad. Nu är de 22 år, och Johanna är gift och har två småbarn.
– De barn som stått sin lärare närmast, och som utgjorde kärnan i min bok, var de som dök upp. De mindes fortfarande Ålandsresan, skriver Anemona Hartocollis.

Pizza och sång
Johanna och de forna musikeleverna åt pizza och tiramisu, sjöng sånger och tog bilder. Snart planerades en ny återförening, eftersom eleverna ville träffa Johanna igen om fem år, antingen på Åland eller i Stockholm.
Enligt Hartocollis artikel blev svaret på Johannas fråga om finansiering följande:
– Vi kan uppträda i Washington Square Park, säger Mr. Flores och fortsätter:
– Jag kan ta mera studielån, whatever.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman