DELA

”Jag trodde vi blivit kapade”

Klockan 9.10 i går morse hade Tua Åström precis lagt på en Bo Kaspers-låt i Ålands radio när sändningen bröts och Beatlesklassikern ”All you need is love” ljöd ut i etern. Därefter följde ett meddelande på finska.
– Jag fattade ingenting och började fundera om vi blivit kapade.
Det som hände var att en gemensam hälsning kördes ut på alla radiokanaler i Finland för att uppmärksamma den internationella världsradiodagen.
– Det var ju trevligt i och för sig förutom att de kunde ha meddelat oss i förväg och sänt meddelandet på svenska här, säger Tua Åström.
Hon var helt oförberedd när sändningen bröts.
– Det var ångest. När man sitter i sändning har man total kontroll över det som går ut och om något går fel är det oftast ens eget fel. Men när det börjar hända saker utan att man gör något själv är det fruktansvärt.
Vad gjorde du?
– Jag försökte dra ner ljudet men regeln lydde inte. Då började jag fundera om någon kapat oss och ville visa hur lätt det är att komma in på nödsändaren. Så mycket finska kan jag att jag förstod att det inte var någon som ville något ont. Ingen militärkupp eller invasion av utomjordingar alltså, men jag hann tänka i de banorna också. I övrigt kunde jag bara sitta där och hoppas att det skulle gå över.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist