DELA

Jag känner mig lurad av kommunen

De äldre invånarna i Brändö och Kumlinge får betala dyrt för att ringa via det nya fibernätet.
– Jag känner mig lurad, säger en pensionär som sagt upp avtalet men som ändå fortsätter att betala av på anslutningsavgiften.
I torsdags godkände Kumlinge fullmäktige andelslaget Brändö-Kumlinge fibers, BKF:s, anhållan om lån på 200.000 euro av kommunen. I kväll är det Brändö fullmäktiges tur att ta ställning till förslaget att ta upp ett lika stort lån. Orsaken till att BKF behöver 400.000 euro snabbt är att andelslagets tidigare banklån, som de båda kommunerna borgat för, måste betalas inom januari.
Kommunens företrädare hävdar att fibernätet nu fungerar bra trots förseningarna. Men bland vanligt folk är missnöjet utbrett.

Tre års fördröjning
Och inte utan orsak. Avtalen med fibernätsandelslaget ingicks för över tre år sedan, men det dröjde ända tills i december i fjol innan de äldre invånarna som är med enbart för att de vill kunna ringa fick sina telefoner. Löftet var från början att de skulle få ringa gratis inom sina hemkommuner ifall de anslöt sig till fibernätet.
De har alltså antingen betalat hela anslutningsavgiften på 2.750 euro på en gång, eller så har de betalat av på avgiften under olika lång tid – utan att ha fått något i gengäld.
Många har hunnit säga upp sina avtal under väntetiden och fått pengarna tillbaka. Men det finns också de som hoppat av men som ändå fortsätter att betala av på anslutningsavgiften.

Känner sig lurad
Nya Åland har pratat med en av dem, en pensionerad skärgårdsbo som vill vara anonym.
– Jag väntade och väntade men inget hände. Så småningom drog jag mig ur alltihopa, men räkningarna fortsätter komma och jag betalar dem.
Anslutningsavgiften skulle avbetalas på tre år. Pensionären har nu betalat för två år utan att få något av det som utlovats.
– Jag tänker betala av på resten också. Jag tänker att om jag en gång har börjat betala så får jag väl fortsätta.. Men jag känner mig faktiskt lurad av kommunen fast jag vet ju inte vems fel det är egentligen. Nu först har dom kopplat in telefonerna, har jag hört.

Billigare med Sonera
Pensionären anslöt sig till fiberandelslaget enbart för telefonins skull.
– Jag har ingen dator och kommer inte att skaffa någon sådan heller. Bredband gör jag inget med. Kanske företagen behöver ha snabbt internet men inte har vi vanliga människor någon nytta av fibernätet. Men det förstod man ju inte då när kommunen motiverade fibernätet med att man skulle få ringa gratis.
2.750 euro är mycket pengar, konstaterar pensionären.
– Vi är många som är missnöjda.
Därför har pensionären liksom ett hundratal andra äldre abonnenter i skärgården gått över till Sonera som har erbjuder en fast bordstelefon som samtidigt är en mobiltelefon.
– Det är mycket billigare. Jag betalar 3 euro per månad i fast avgift och för 63 euro i månaden kan jag ringa tio timmar till både fast telefon och mobiltelefon.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre