DELA

Inget beslut om skyddsarbete

I dag ska Tehy och ÅHS förhandla om skyddsarbete. Högt upp på agendan ligger BB.
På förlossningsavdelningen finns bara en barnmorska som inte är ansluten till facket, så om parterna inte kommer överens finns inget annat val än att skicka bort mammorna vid en eventuell strejk.
Under strejken 2003 gjordes det enligt Tehy för mycket skyddsarbete, även i situationer där det inte var nödvändigt. Då deltog även tehyiter, något de inte vill göra denna gång.
– Är det strejk, så är det strejk. Det är främst personal som inte är anslutna till facket som är skyldiga att göra skyddsarbete, säger fackombudsman Pernilla Söderlund.
I dag ska de träffa representanter för ÅHS för att diskutera just villkoren för skyddsarbete och vilka arbeten Tehy kan gå med på att utföra.
– Vi har lite olika åsikter kring vad som ska räknas som skyddsarbete, inget är bestämt ännu, säger Pernilla Söderlund.
Enligt tjänstemannalagen innefattar skyddsarbete sådant som är fara för liv och hälsa. Förlossningsvården, som diskuterats flitigt den senaste tiden, kan inte per definition placeras i den kategorin.
– Ser man strikt i landskapslagen om tjänstekollektivavtal och definitionen av skyddsarbete så räknas inte planerade förlossningar dit. Men det är en stor olägenhet för de gravida att tillbringa flera veckor utanför Åland i väntan på sin förlossning så vi hade hoppats på att skyddsarbete skulle tillåtas, säger Hälso- och sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman.
Bara en av barnmorskorna på BB är icke-Tehyansluten.
– Med en person kan vi omöjligt ta emot planerade förlossningar, säger Katarina Dahlman.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson