DELA

Inga problemfall med Cytotec

Inga skadliga biverkningar har, enligt ÅHS chefsläkare Jaana Lignell, registrerats under de många år som BB har använt magsårsmedicinen Cytotec för att starta förlossningar.
Lignell tonar ner uppståndelsen kring läkemedlet.
– Åtta av de tio största förlossningsavdelningarna i landet ger det kontroversiella läkemedlet Cytotec till kvinnor som ska föda. Detta trots att det strider mot Läkemedelsverkets rekommendationer. I fjol väckte medicinen uppmärksamhet sedan det visat sig att den kan ge störtförlossning och brusten livmoder.
Det skriver Dagens Nyheter under rubriken ”Kontroversiell medicin används vid förlossningar”. I artikeln är man mycket kritisk mot att preparatet ges mot annat än det är ämnat för, det vill säga magsår.
Cytotec används också på finländska förlossningskliniker, bland annat på BB på Åland, och då Nya Åland undrar varför visar det sig att de medicinska riskerna inte alls är stora.
– Inga skadliga biverkningar har registrerats under de många år som BB har använt magsårsmedicinen Cytotec för att starta förlossningar, säger Jaana Lignell.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen