DELA

Inga förutsättningar för medlingsbud

Söndagens förhandlingar mellan Tehy och landskapsregeringen strandade efter drygt två timmar. Enligt riksförlikningsmannen Esa Lonka står parterna fortfarande långt ifrån varandra.

– Det är ganska beskrivande att jag inte kan lägga ett medlingsbud, säger Lonka.
Det var trötta förhandlare som stegade ut genom landskapsregeringens skjutdörrar av glas strax efter klockan fyra på söndagseftermiddagen. Trots att det var den fjärde förhandlingen på tre dagar har parterna inte närmat sig tillräckligt mycket för att riksförlikningsmannen skulle kunna lägga ett medlingsbud på bordet.
– Vi har diskuterat men läget är ganska svårt och vi har inte kommit fram till en överenskommelse, säger riksförlikningsman Esa Lonka per telefon till Nya Åland.
Exakt vad det är som står i vägen för en uppgörelse vill han inte gå in på.

Landskapsregeringens representant Tiina Robertsson är inne på samma linje.
– Jag tror inte det blir bättre av att vi diskuterar detaljer i medierna. Just nu kommer vi inte vidare. Vi har samma öppna frågor som vi har haft och vi känner att det kan vara bra med en liten paus, säger Robertsson.
Tehy Ålands ordförande Erica Norell-Eriksson ger Lonka delvis rätt i att parterna fortfarande har för stora meningsskiljaktigheter.
– Men i vissa frågor närmar vi oss varandra.
På grund av dödläget i diskussionen bestämde parterna inte när förhandlingarna ska återupptas. Ansvaret på att återuppta förhandlingarna ligger på Lonka. Hur länge det kommer att ta innan riksförlikningsmannen kallar till nya förhandlingar vill han inte uttala sig om.
Tehys förtroendeman Pernilla Söderlund säger att hon gärna hade fortsatt medlingen.
– Det känns lite olustigt att inte fortsätta förhandla. Vi är beredda att fortsätta bara vi får lite mat i magen. Men vi kan ju inte sitta och förhandla för oss själva.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Annica Lindström  annica.lindstrom@nyan.ax