DELA

Inga föroreningar kring Sea Diamond-vrak

Vraket efter tidigare Birka Princess, Sea Diamond, har tömts på kemikalier och miljön runt vraket har klarat sig utan skador.
Det var i april 2007 som kryssningsfartyget Sea Diamond, av många ålänningar känd som gamla Birka Princess, sjönk vid den grekiska ön Santorini.
Den grekiska tidningen Kathimerini berättar att centret för maritim forskning inte funnit några bevis för att vraket ska ha skadat eller på annat märkbart sätt påverkat Santorinis kust. En omfattande utredning har gjorts, där man tagit prover på både vatten och fisk. Inga spår av tungmetaller har påträffats.

Sex miljoner dollar
När Sea Diamonds sjönk fanns det tusentals ton olja och kemikalier ombord som man fruktade att skulle läcka ut och förstöra stränder och dricksvatten vid Santorini, en ö som lever på sin turism.
Vraket ligger på en klippkant på botten, vilket har försvårat saneringsarbetet under åren och det har även pågått en het debatt kring om vraket ska bärgas eller inte.
Enligt Kathimerini har dock Diamonds ägare, Louis Cruise Lines, lagt ner cirka sex miljoner dollar på att pumpa ur skadliga kemikalier ur vraket. Och det är bestämt att vraket får ligga kvar på botten, där det omges av ett skyddande nät.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos