DELA

Hur försvarar man en massmördare?

Din uppgift är att försvara en person som åtalas för att ha begått ett ohyggligt brott. Hur resonerar du som jurist?
Nya Åland har försökt ta reda på svaret. Bland dem som svarat finns svenske försvarsnestorn Leif Silbersky.
I går inleddes rättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt, mannen som erkänt att han dödade sammanlagt 77 personer den 22 juli i fjol – åtta personer med en bomb som detonerade i regeringskvarteret i Oslo och strax därpå 69 personer, mestadels ungdomar, på Arbeiderpartiets lägergård Utöya strax utanför Oslo.
Över 800 journalister var på plats i går när Breivik fördes in i rättssalen, fick handfängslet upplåst och gjorde en högerextrem hälsning inför fotograferna.
Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad har tidigare berättat i offentligheten om sin första reaktion när han fick frågan om han ville ta jobbet som Breiviks försvarare: Aldrig.
Men han åtog sig uppdraget och hänvisade till rättssäkerhetsprincipen som ger en åtalad rätt till ett gott försvar, oberoende vad han eller hon är åtalad för.
Frågan är: Hur resonerar andra advokater och jurister?
Först att besvara den är Leif Silbersky, svensk brottmåldsadvokat under många decennier och den som har försvarat bland andra Haga-mannen i Umeå och flickan Englas mördare. Nya Åland nådde honom i en paus under en rättegång i går.
Silbersky skulle utan att tveka ha tackat ja ifall han skulle ha fått frågan om han ville åta sig Breiviks försvar.
– Det beror på den erfarenhet och kompetens jag har av att agera professionellt och det är mitt yrke att försvara åtalade. Jag skulle försöka ställa upp och vara den åtalades förlängda arm och göra det som han själv skulle göra ifall han hade min erfarenhet.
Läs mer i papperstidningen.

Annika Orre