DELA

Hundratals utan el i stormen

Flera träd föll i stormbyarna i kväll och hundratals abonnenter på hela Åland blev utan ström.
Vindhastigheter på över 30 meter meter i sekunden uppmättes i byarna.
Nordvästvindar som heter duga drog in över Åland i dag på eftermiddagen.
Finlands meteorologiska institut utfärdade tidigt en stormvarning för norra Östersjön och Ålands hav. Det handlade om medelvindar på 24 meter i sekunden och om hastigheter på över 30 meter i sekunden i byarna.
Fmi varnade också för att våghöjden på kvällen och i natt skulle överstiga 4 meter.
I Sverige gick Smhi ut med en varning klass 2 för stormbyar på cirka 25 meter per sekund. I norra Uppland uppmättes till och med 34 meter per sekund i byar till havs. Det är redan orkan, gränsen går vid 32,7.

Extra personal
Ålands elandelslag fick verkligen erfara att det var vårstorm på gång.
Fallande träd drog med sig elledningar i hela landskapet, hundratals hushåll var utan ström och elandelslagets anställda fick jobba i timmar. Extra personal kallades in under kvällen.
Redan före klockan 17 bröts elen i delar av Eckerö och efter det började varningstrianglar tändas på område efter område på elandelslagets informationskarta på hemsidan.
Det var avbrott både i Föglö och i Geta och på centrala Åland. Då det var dags för pressläggning i kväll var Eckerö och Föglö-avbrotten fortfarande inte åtgärdade och dessutom var delar av östra Jomala strömlösa.

Ställdes in
Trots den aviserade våghöjden på över 4 meter hade färjtrafiken inga större problem till havs.
Ombord på Rosella och Eckerö hade det, enligt rederipersonal på land som varit i kontakt med fartygen, gungat ordentligt men vågorna hade inte utgjort något hinder för trafik.
Fartygen på båda kortrutterna gick enligt tidtabell.
Nattavgångarna från Mariehamn till Helsingfors ställdes däremot in redan i ett tidigt skede.
I Sverige ställde stormen till med stora problem. Tiotusentals hushåll var utan ström och stora delar av tågtrafiken stod helt stilla.Titte Törnroth-Sarkkinen