DELA

Hotade döda systern och exet– slipper nu fortsatt häktning

Den stora mängden dödshot per mobiltelefon mot systern och ex-partnern räckte inte till för att hålla en åländsk man fortsatt häktad.
Tingsrätten frigav mannen i går efter att först ha fattat beslutet att han ska sinnesundersökas.
Mannen åtalas för misshandel, brott mot besöksförbud och olaga hot begångna under 2011 och fram till januari i år.
Misshandelsåtalet gäller systern som vakade vid moderns säng på Gullåsen. Brodern hade då kommit in och tagit ett kraftigt grepp om hennes hals så att hon fått en rodnad och ont i halsen.
Han hade då fått besöksförbud mot systern, men från juni 201 och framåt hade han brutit mot det genom att skicka sammanlagt 113 textmeddelanden till hennes mobiltelefon och också ringa til henne.

Dödshot mot systern
84 textmeddelanden innehöll olika former av hot, också dödshot.
Den 6 oktober 2011 fick systern ett meddelanden med följande innehåll: ”Jag lovar att jag kommer att döda dig för polisanmälning och du kan ge dig satan på att jag kommer att döda dig, det är så det funkar nu”.
Följande dag: ”Rör aldrig nåt från mammas saker, för då dödar jag dig, och det är så det funkar nu”.
11 oktober: ”Nästa gång jag ser dig dödar jag dig för polisanmälning och det är så det funkar nu”.
Han hotar också med att jaga systern under resten av hennes liv, att hon inte kommer undan honom och att han har vapen hemma och att hon kommer att få en kula i sig.

Hotade sitt ex
Mannen har under tiden januari-april i fjol hotat sin ex-partner som flyttat från Åland med deras gemensamma barn på liknande sätt. ”Läs annars dödar jag dig”, ”Om du inte meddelar adressändring i dag förrän dom stänger dödar jag dig”, ”Sätt aldrig din fot på Åland mera och hämta —, då dödar jag dig” lyder några av meddelandena.
I andra meddelanden har mannen hotat komma hem till kvinnan med ett vapen och döda henne och hennes barn och hennes väninna och dennas föräldrar.
Åklagaren yrkade på att mannen skulle sinnesundersökas. Mannen motsatte sig begäran och ansåg att han klarar sig utan en sådan.
Han medgav att han tagit strupgrepp på systern och skickat textmeddelandena till henne och sitt ex, något som han förklarade med att han varit alkoholpåverkad och upprörd men att han inte hade kunnat verkställa hotelserna och därför ansåg sig sakna uppsåt till brott.

Påverkats negativt
De båda kvinnorna vittnade om den rädsla de känt och känner och att deras liv påverkats negativt av hoten som de tagit på största allvar. Systern har skaffat larm och spray för att för att värja sig. Ex-partnern berättade för tingsrätten att hon ännu tre veckor före rättegången fått kort och brev där mannen hotade henne till livet. Också detta har polisanmälts.
Hon påminde också om att mannen dömts av Ålands tingsrätt för att ha misshandlat henne 2005.
Tingsrätten kommer fram till att dödshoten har varit många och att mannen inte slutat skicka hotfulla textmeddelanden trots att en av hans mobiltelefoner tagit i beslag. Därför finns misstanken att han inte varit helt tillräknelig, konstaterar tingsrätten.

Släpptes fri
Mannen har hållits häktad för att rätten ansett att det funnits risk för fortsatta brott, men i går gjorde man en annan bedömning och släppte mannen på fri fort i väntan på sinnesundersökning.
Tingsrätten konstaterar att han – trots misshandelsdomen 2005 – inte är antecknad i straffregistret och att det straff som lagen föreskriver inte är så strängt att fortsatt häktning skulle vara motiverad.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax