DELA

Hoppingivande för Kökars framtid

Nyöppnad butik, stor företagsetablering, eventuellt en ny stugby. Förändringens vindar blåser på Kökar och för kommundirektör Kurt Forsman känns det som att det äntligen börjar vända efter en längre tung period.
– Nu har vi gjort u-svängen.
I onsdags fick Kökarsborna äntligen en butik igen. I sommar öppnar bageriet Birka skärgårdsbröd i nybyggda lokaler i Karlby. Kommunen är dessutom mitt uppe i en försäljning av ett större markområde där det förhoppningsvis ska bli både bostadshus och stugby.
Betyder det här att det vänder för Kökar nu, Kurt Forsman?
– Det är svårt att säga, men det är på väg uppåt. Nu har vi gjort u-svängen om man säger så. Vi kommer antagligen att bygga ett par hus inom ett år, plus att det är några egnahemsbyggen på gång. Och i bageriet blir det inte bara bageri utan förhoppningsvis också ett café som kan ha öppet också något veckoslut och någon kväll om året. Det känns jättebra.

Stora inbesparingar
Kommunens ekonomi, som har sett dyster ut en längre tid, väntas bli bättre under det kommande året trots att skuldbördan fortfarande är hög.
– Vi har gjort ganska stora inbesparingar på utgifterna som har kommit naturligt. Till exempel har elevantalet minskat liksom daghemsbarnen. 2014 är också ett sparår men i slutändan visar vår budget ett litet plus, vilket är betydligt bättre än väntat.
Marken som är ute till försäljning är ett cirka åtta hektar stort område på Hellsö på norra Kökar. Där ska finnas möjligheter för både fast boende och fritidsboende. Dessutom har intressenter gjort anspråk på att starta en ny stugby i området, även om ingenting är klart ännu.
Vilken skillnad är det att vara kommundirektör på Kökar i dag jämfört med för ett år sedan?
– Det är som att svänga handen upp och ner. Det är fantastiskt hur allting har förbättrats. Skatteutfallet var betydligt bättre för 2012 än väntat och så också för 2013. Fortsätter det så här ser det mycket bra ut. Därmed inte sagt att alla problem är förbi, men det är hoppingivande.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax