DELA

Hetta ger stor kräftpremiär

Nu är det dags igen för en efterlängtad premiär. Från och med nu på onsdag den 21 juli klockan tolv får man fiska kräftor i de finska vattnen.
Och i år är det en stärkt kräftstam som väntar de åländska kräftfiskarna.
– Kräftorna växer bättre i den här hettan, berättar fiskeribiolog Kaj Ådjers vid landskapsregeringens fiskeribyrå, och tillägger:
– Temperaturen har ofta en sådan inverkan på växande djur.
Orsaken till tillväxten hos kräftorna är att de vid varmare temperaturer byter skal tidigare än när vädret är kyligare.
– Men när det blir för varmt försöker de också söka sig till svalare vatten. Kräftor har nämligen också en gräns för var de orkar med. Svalare vatten hittar de vid bottnen, vilket i sin tur skulle kunna försvåra fiskandet en aning, säger Ådjers.


Känsliga djur
Dock är de åländska vattnen väl lämpade för kräftodling när det kommer till vattenkvalitet. Tore Lindholm, docent vid Husö biologiska station berättar att kräftan inte bara är god att äta utan också fungerar utmärkt som miljöindikator.
– Kräftan är ganska känslig, om vattnet är exempelvis surt eller algigt så trivs de inte. Därför är det ett bra tecken på att en sjö mår bra om där finns gott om kräftor, säger han.
De åländska sjöarna måste i sådana fall må ganska bra, eftersom det finns gott om kräftor åtminstone i Markusbölefjärden och i Långsjön.
– Vi har tillsammans med de lokala fiskarna nyligen börjat kolla kräftorna i dessa sjöar och i fjol fick vi mycket goda fångster, säger Kaj Ådjers.


Steniga bottnar
För att en kräfta ska trivas allra bäst är det bra om vattnet håller sig mellan 18-25 grader och bottnen är stenig och fast.
– I synnerhet de yngre kräftorna håller sig gärna nere vid stenarna på stranden, men det är svårt att avgöra huruvida de gör det på grund av temperaturen eller för att de söker skydd, säger Tore Lindholm och skrattar:
– Jag är ingen kräftpsykolog.
Lindholm tror dock inte att man behöver oroa sig över årets fångst.
– Är kräftorna hungriga söker de nog sig till burarna ändå.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax