DELA

Hett i svetsbranschen

År 2003 startade Tommi Nikula sitt företag, ”Nikulas svets och smide”, som sysslar med all slags metallarbete, såväl stort som smått.
Redan nu har han en delägare i företaget, fyra anställda och en allt för liten lokal. Jobb finns det gott om, och företaget bara växer. Snart står deras andra pråm klar för leverans.
– Jag har arbetat inom metallbranschen i 20 år. Jag började efter grundskolan, och sedan dess har det bara fortsatt. Mitt företag startade jag på egen hand år 2003. Jag hade ledsnat på att vara anställd hos andra, säger Tommi Nikula, där vi går runt i verkstaden bland diverse svetsningsarbeten.
Hur länge var detta ett enmansföretag?
– I november 2005 fick jag en delägare i Anders Snellman. Vi hade känt varandra sedan lång tid tillbaks och även jobbat ihop. Därefter har vi anställt fyra till. Men det är brist på arbetskraft inom den här branschen. Vi har annonserat efter fler arbetare sedan i vintras men inte fått napp. Vi skulle behöva minst två till för att kunna jobba riktigt effektivt. Ibland måste vi gå ihop och samarbeta med enmansföretagare runt om på Åland för att hinna bli klara med beställningsjobben.

Varierat
Företaget sysslar med allt inom metall: svetsningsarbeten, räcken, stålkonstruktioner och monteringsarbeten. Enligt Nikula så är den optimala arbetssituationen att ha ett stort, långsiktigt projekt, och vid sidan av detta mindre jobb.
Småjobb kan vara sådant som tillverkning av räcken, stålstommar och smidesarbeten. Ett riktigt stort projekt är det pråmbygge som nu upptar en hel del tid (och plats!) vid Nikulas verkstad.
– Vi hyr denna lokal av GA-Byggservice, men skulle egentligen behöva dubbelt så mycket utrymme, säger Nikula.

Tungt projekt
Pråmbeställningen har gjorts av ett större företag i Ekenäs, och pråmen kommer förhoppningsvis vara klar att leverera i månadsskiftet augusti-september. Med den, aningen knappa, arbetsstyrka man nu har kan ett sådant här projekt ta upp till sex månader. Pråmen väger trots allt över 90 ton!
– Detta är vårt andra pråmbygge, men ett tredje är redan på kommande. Kontraktet skrevs under i helgen. Det är inte så vanligt att pråmar byggs på Åland.
Hur upplever du att företagsklimatet är på Åland?
– Det skiljer ju förstås, beroende på vad man sysslar med. Det är stor efterfrågan inom metallbranschen just nu. Sedan starten år 2003 har det dykt upp en strid ström av nya jobb. Men som småföretagare gäller det ändå att våga visa framfötterna och sköta sina kundkontakter väl. Dessutom är det viktigt att skydda sig; jag ser alltid till att få kontrakten skrivna innan jag startar upp större projekt.

Inte alltid lätt
Att vara egen företagare är såklart ingen dans på rosor, menar Nikula, och syftar kanske på de långa arbetsdagarna, helgjobbandet och det stora ansvar som han aldrig riktigt blir ledig ifrån.
– Det är ständigt en press. Jag har börjat få större förståelse för hur mina tidigare arbetsgivare måste ha haft det. Man ska hitta nya jobb, göra beräkningar och försäkra sig om att inte gå back på projekten. Alla löpande och ekonomiska beslut fattar jag själv, i enlighet med vad jag och min delägare kommit överens om.
Men Nikula hävdar övertygande att det, trots arbets-, och ansvarsbördan, är mycket roligt att vara egenföretagare.
– Och som tur är så har jag en väldigt förstående fru, säger han tacksamt.

LINNEA TILLEMA


Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax