DELA

Hett i juni enligt långtidsprognos

Det är under den första halvan av sommaren man skall ta sin semester om man vill ha värme. Det anser i alla fall vädercentret, Weather Services International, i Andover i USA.
Sommaren blir enligt WSI varmare än normalt i norra Europa och i synnerhet i juni och juli kommer det att vara både hett och torrt i de nordiska länderna.
WSI baserar sin väderprognos främst på rådande atmosfäriska förhållanden över norra Atlanten. Meteorologerna på centret varnar också för att väderfenomenet El Ninos frammarsch kan tolkas som att sommarens senare hälft kan bli svalare än normalt.
De för årstiden onormalt höga temperaturer som de senaste dagarna har tinat våra vårfrusna själar kommer nästa vecka att sjunka något men kallt blir det absolut inte.
– Det blir en normal vårvärme med temperaturer någonstans mellan 15-20 grader. Det är alltid svårt att förutsäga exakt hur det blir på Åland eftersom man inte kan räkna ut hur det kommer att blåsa, säger jourhavande meteorolog Pauliina Koukka på Finlands meteorologiska institut.
– Det kan komma någon enstaka skur men något större regnväder syns inte. Och nattfrost på Åland tror jag inte heller på. (tt-s)