DELA

Hemlösa tvingas sova i hamnterminalen

Bostadslösa har sökt sig till hamnterminalen för att få tak över huvudet nattetid.
Det handlar enligt uppgift om två personer som har sovit inne på terminalens toaletter upprepade gånger under ett års tid.
Hemlösa har sökt sovplats inne på hamnterminalens toaletter upprepade gånger under vintern. Det handlar om framförallt två personer med psykisk sjukdom och missbruksproblematik som ska sovit inne på terminalen från och till under ett års tid.
Enligt hamnpersonal har stämningen vissa gånger blivit så pass aggressiv att polis har tillkallats. Man har också tagit emot klagomål från terminalbesökare som störts av de bostadslösa.
På socialförvaltningen i Mariehamn känner man till det hela ryktesvägen, men inga extra punktinsatser har satts in för att få bukt med problemet.
– Vi är ju ingen uppsökande verksamhet utan vi hanterar ärenden som kommer till oss. Till exempel hjälper vi till med ansökningar om utkomststöd, bostadsbidrag och annat. Men för att vara krass så krävs det en egen aktivitet för att förbättra sin situation. Vi på socialkontoret har inga lägenheter att dela ut och vi kan bara förmedla kontakt med olika bostadsbolag på Åland eller tipsa om tillfälliga bostadslösningar som till exempel vandrarhem. Oftast vill ju inte hyresvärdar hyra ut till personer med missbruksproblematik till exempel och då gäller det att ta tag i det först och främst. Det är svårt att få bostad som missbrukare, säger Susanne Lehtinen som är socialdirektör i Mariehamn.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson