DELA

Hemlig våldtäktsrättegång för att skydda kvinna

För nästan exakt ett år sedan anmälde en ung kvinna att hon utsatts för en våldtäkt i Nabbens småbåtshamn.
Fallet, som utlöste en kraftig mediastorm, har nu nått tingsrätten.
Den 8 december i fjol berättade Nya Åland om våldtäktsanmälan. Polisen efterlyste vittnen och eventuella andra offer. Efter någon vecka hade så många som tretton kvinnor anmält till polisen att de känt sig utsatta för samma man.
I fredags ställdes mannen inför rätta åtalad för våldtäkt. Åter en gång hade skärmen riggats upp i rättssalen för att kvinnan inte skulle behöva se den misstänkta förövaren, och åter en gång fick tingsrätten lov att ta ställning till om rättegången skulle vara öppen eller hemlig.


Yrkade på sekretess
Kvinnans biträde Lena Laitinen yrkade på att kvinnans identitet skulle hållas hemlig och att bevismaterialet, vittnesförhören och huvudförhandlingen skulle avhandlas bakom stängda dörrar.
Finns det något som kan ske offentligt, undrade domaren Irina Wikström.
– Egentligen inte, blev svaret.
Åklagaren Johanna Nyman ville att huvudförhandlingen skulle vara öppen för allmänheten eftersom fallet väckte så stor uppmärksamhet för ett år sedan. Hon hade inget emot att kvinnans identitet inte offentliggörs och att rättegångsmaterial av privat natur hemlighålls.
– Men jag anser att det är viktigt att bådas berättelser kommer fram i offentligheten.


”Grovt anklagad”
Mannens biträde Gard Larpes ville också ha öppen huvudförhandling.
– Vi håller i huvudsak med åklagaren om att det är viktigt att ärendet handläggs offentligt. Min klient har blivit ytterst grovt anklagad och det finns inga sådana händelser i ärendet som är särskilt känsliga. Det handlar om min klients rättsskydd i allmänhetens ögon. Allt talar för ickesekretess, ansåg han.
Han påpekade också att kvinnan är myndig.
Tingsrätten beslöt efter en lång överläggning att rättegången är hemlig. Rätten bestämmer senare om hela domen ska ges offentlighet eller om det stannar vid en offentlig redogörelse som är mera schematisk. Samtidigt tar rätten ställning till om en del av rättegångsmaterialet kan bli offentligt.
Läs mer i måndagens Nya Åland!

annika.orre@nyan.ax