DELA

Hemlig ordförandekandidat på kvällens stämma

I kväll väljer Centern ordförande. Valberedningen har ett förslag på ordförande, men vill inte gå ut med det.
– Vi nämner det först på stämman, säger Gun Carlson som sitter i valberedningsgruppen.
Varför det?
– För det första så har vi alltid gjort så och för det andra så har styrelsen gett oss i valberedningen att ta fram ett förslag som presenteras på stämman.
Men är det inte lättare och schysstare mot medlemmarna om de vet på förhand vem som ska förslås så att de vet om de behöver ha ett alternativ? Så att det inte blir samma röra som i fjol?
– Det var inte riktigt samma sak i fjol. Det existerade två förslag på namn och det pratades om det, så att det kom ut. Men vi har bestämt att det ska vara så här i år och jag har inte fullmakt att gå ut med vårt förslag.
Kommunernas Centeravdelningar nominerar sina kandidater och sedan gör valberedningen upp ett förslag. Centerns höststämma i fjol blev omskriven efter att den då sittande ordföranden och valberedningens förslag Veronica Thörnroos utmanades av tidigare Ålands framtid-medlemmen Harry Jansson och i omröstningen vann Jansson med rösterna 30-22. Det talades om kupp och stämningen bland Centermedlemmarna var tidvis upprörd.


Medlemmar får rösta
De som vill rösta på en ordförandekandidat i kväll måste vara medlemmar i Centern.
Kan man skriva in sig samma kväll som mötet är?
– Nej.
I fjol fick ni ju många nya medlemmar under samma kväll ordförandevalet var?
– Ja, det är sant att det var så. Men vi har dragit lärdom av det. Det var kanske inte riktigt ett bra sätt.
Gun Carlson påpekar att alla är välkomna till höstmötet i kväll, men att om det blir en omröstning är det de som skrivit in sig som medlemmar senast inom november som har rösträtt.
– Vi försöker hålla någon slags ordning, säger Gun Carlson som också tror att höststämman ska diskutera bland annat frågan hur ordförandevalet ska gå till.


Tio nya
En snabb kontroll med partisekreterare Camilla Eklund visar att man fått in cirka tio nya medlemmar efter att informationen gått ut. Men det är några gamla medlemmar och några nya medlemmar som ställde upp i lagtingsvalet som glömt betala tidigare, uppger Eklund.
Läs mer i fredagens Nya Åland.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax