DELA

”Hela Ålands befolkning ska hit”

Ett köpcentrum med åländsk prägel och i Max och Ingalis Siréns anda. Så beskrivs Maxinge köpcenter som slår upp dörrarna i morgon.
Under första veckan räknar ledningen med att hela Ålands befolkning, 28.000 människor, ska besöka Maxinge.
– Ålänningar har alltid varit intresserade av nyheter. Vi räknar med 10.000 besökare första dagen.
Minimax styrelseordförande Lasse Porko är säker på dragningskraften hos Ålands första köpcenter. Bygget har färdigställts på cirka två år från att affärsplanen presenterades 8 februari 2011. Det måste vara rekord säger Porko.
– Snabbast i Europa, kanske i världen. Samtidigt är det här den kanske största enskilda satsningen inom handeln på Åland någonsin.
Dick Sirén, vd i Minimax, vill inte avslöja vad bygget kostar.
– Men jag kan säga att det är en otrolig satsning och hittills har det bara varit utgifter så det känns bra att det börjar komma in lite pengar också. Jag tycker personligen att vi fått närmast ett ”dream team” vad gäller butiksutbudet här. Det känns riktigt rätt.
Max Sirén gick bort i somras men var enligt Dick den pådrivande för bygget köpcentret. Det är viktigt för bolaget att Siréns anda finns även i Maxinge, alltså inte för exklusivt och dyrt utan ett utbud som riktar sig speciellt till barnfamiljer.
– De åländska barnfamiljerna är vår primära målgrupp och utbudet är tänkt att vara komplett för dem. Det här ska vara den dominerande handelsplatsen på Åland, säger affärsutvecklare Peter Tanzer som ansvarar för uthyrningen och mixen av butiker.
Nitton sidor inför Maxingeöppningen i papperstidningen!

Anne Sjökvist