DELA

Här kom tjuvarna när familjen sov

Fyrabarns-familjen vaknade på onsdagsmorgonen till en veritabel mardröm. Någon hade under natten varit inne i huset och gått igenom lådor och väskor, stulit plånböcker och iPad, men framför allt kränkt deras trygghet.
– Det är det värsta, att vi förmodligen aldrig mer kan känna oss riktigt trygga i vårt hem, säger mamman.
Familjen vill vara anonym i tidningen, men ändå berätta historien för att varna andra att inte lita alltför mycket på att lilla Åland är den tryggaste platsen på jorden.
– Vi har inte brukat låsa dörren, men hädanefter gör vi det alldeles säkert.

Alla sov
Någon gång mellan tisdag och onsdag natt, när alla sex familjemedlemmarna låg och sov, har någon eller några gått in genom källardörren, uppför trappan förbi två av barnens sovrum och in i vardagsrum och kök. På matbordet låg plånböcker och en iPad, och såvitt familjen vet är dessa ting det enda av värde som försvunnit.
– Märkligt nog har personerna därefter gått till köket, öppnat kylskåpet och tagit en öl och två snusdosor. Varför ta risken att öppna kylskåpsdörren, det låter ju rätt mycket, frågar sig mamman.
Ingen av familjemedlemmarna har hört någonting under natten, inte ens sexåringen som sov med öppen dörr precis i trappan där inkräktarna passerat. Bredvid dörren står dessutom en byrå där lådorna var utdragna och genomgångna.
– Nu tänker jag mest på vad som hade hänt om hon – eller någon annan av oss – hade vaknat och gått upp, hur hade dessa personer reagerat då? Personer som har så lite respekt att de går in i ett hus där folk sover kan förmodligen göra vad som helst.
Familjen vet inte om det är en eller flera personer som varit inne i deras hus, men pratar om flera, det känns helt enkelt så.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist