DELA

Här diskuteras könsroller

Försommargrönskan står som vackrast just nu kring Lemböte lägergård. Men inne i huset pågår allvarliga diskussioner om hur man lär unga främja jämställdhet och motverka våld.
Ett femtiotal tjej- och killgruppsledare från Åland, Ryssland, Azerbajdzjan, Lettland, Litauen och Vitryssland fortbildar sig och utbyter erfarenheter under fyra dagar i lägergården. Två manliga killgruppsledare deltar, resten är kvinnor, och de kommer alla från organisationer som Ålands fredsinstitut samarbetar med.
Symposiet, som går under temat ungdomsarbete med genusperspektiv, är en del av fredsinstitutets 20-årsjubileum.
– Det är fantastiskt för det är första gången alla träffar varandra, tidigare har det bara varit trepartssamarbete mellan några av organisationerna, berätta projektledare Justina Donielaite.
Under fortbildningen i Lemböte får deltagarna bland annat fördjupade kunskaper om hur könsnormer skapas i samhälet, kunskap om jämställdhet och hur man är normkritisk.
– Men eftersom poängen med att träffas är att lära av varandra ligger mesta fokus på utbyte av erfarenheter, praktiska metoder och utmaningar som ledarna har i sina respektive länder, säger utbildningsledare Ulrika Navier.
I kväll anordnas en öppen diskussion om jämställdhet med representanter från de olika ländernas organisationer. Diskussionen med temat ”jämställdhet – framsteg och utmaningar” hålls i Mariehamns stadsbibliotek och börjar klockan 18 och är alltså öppen för alla intresserade.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist