DELA

Hanses talade i EU-parlamentet

Viking Lines vd Jan Hanses och Olof Widén, ordförande respektive vd för rederierna i Finland, talade på ett seminarium om sjöfartsfrågor i Europaparlamentet i Strasbourg i går.
Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) var värd för seminariet. Nio europaparlamentariker deltog i diskussionen, men Hanses och Widén kommer under sitt besök i Strasbourg att ha möten med cirka 20 parlamentariker för att diskutera aktuella sjöfartsfrågor.
Torvalds säger att ökenvandringen som rederierna i norra Europa vandrar måste stoppas.
– De strängare svavelbegränsningarna som vid årsskiftet träder i kraft i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen måste också träda i kraft i övriga vatten så snabbt som möjligt så att inte konkurrensen snedvrids mer än det som är oundvikligt, säger Torvalds i ett pressmeddelande.
I den internationella sjöfartsorganisationens (IMO) beslut om svavelbegränsningar finns en klausul som säger att svavelbegränsningarna i andra vatten än svavelkontrollområden kan skjutas upp till år 2025 ifall branschen påvisar att inte tillräcklig mängd marindiesel finns att tillgå.
– Det är IMO som fattat beslutet om svavelbegränsningarna. Det är därför rimligt att kräva att IMO underlättar det sätt på vilket begräsningarna träder i kraft också för övriga världen, vilket man kan göra genom att bland annat öka tillgången på marindiesel, säger Torvalds.
Läs mer i papperstidningen! (ml)