DELA

Han gör lumpnen frivilligt

Jimmy Konttinen gör frivilligt militärtjänstgöring vid Lapplands luftvärnsbrigad i Rovaniemi.
– Klart att jag försvarar mitt land med mitt liv, jag strider på fronten om det behövs, säger han.
21-årige Jimmy Konttinen flyttade till Rovaniemi för att göra lumpen för snart ett halvår sedan. Att han bestämde sig för att rycka in berodde på flera orsaker.
– Dels har jag alltid varit intresserad av militären, dels ville jag förbättra min finska. Därför valde jag att åka till Rovaniemi där allt går på finska. Jag har säkert blivit tre gånger bättre redan, jag kan prata flytande nu och kan skriva lite också.
Konttinen har militärer i släkten. Hans far har gjort lumpen och hans farfar stred för Finland i tre olika krig.
– Jag har väldigt stor respekt för honom. Det är tack vare sådana som honom jag sitter här utan Rysslands flagga över huvudet.
Konttinen är den första i sin tio personer stora syskonskara som gör lumpen.
– Jag har två bröder som inte ville göra lumpen och en lillebror som jag försöker övertala. Han skulle inte behöva göra den i Rovaniemi, han kunde göra den i Helsingfors, då vore det närmare hem till Åland också.


Lär sig samarbeta
Konttinen säger att militärtjänstgöringen är ganska mycket som han förväntade sig.
– Jag tycker om att vara där. Det är helt annorlunda mot det civila livet. Det är lite som att vara i en sillburk, helt utanför det vanliga samhället.
Det viktigaste Konttinen fått lära sig i Rovaniemi är samarbete. Något han säger att var svårt i början.
– Hela gruppen straffas om en person gör fel. Det hade jag svårt att förstå i början, varför alla skulle lida för något en enskild person gjort. Nu förstår jag det bättre. Och man försöker alltid sitt bästa eftersom man vet att hela gruppen straffas om man gör fel.
Läs mer i torsdagens papperstidning!

Malin Lundberg