DELA

Hamnade på gatan efter vräkning

Hur är det att vara hemlös på Åland?
Det vet Janne, som bodde på en parkbänk i staden i flera veckor efter att han vräkts från sin bostad.
Janne, som i verkligheten heter något annat, hade hyrt två rum och kök i Mariehamn, blev vräkt i augusti i år Då hade han struntat i att betala hyra det senaste halvåret.
Hyresvärden tröttnade och vände sig till tingsrätten som fattade en dom om vräkning. Sedan gav landskapsfogdeämbetet Janne tid att flytta ut ur lägenheten men han gjorde ingenting åt saken.
– Jag läste breven men var så nere att jag bara slängde dem. Sen tog jag min kasse, gick ut och sket i allting. Hela hushållet med tv, radio och sängar, blev kvar i lägenheten.


Drabbad av depression
Efteråt förstod han att orsaken till att han inte brydde sig om hyresbetalningarna och vräkningen var att han hade drabbats av depression.
Janne hade varit egenföretagare i många år och mångsysslare i olika branscher. Men nu var all kraft och initiativförmåga som bortblåst.
– Depressionen slog nog till ett och ett halvt år innan jag vräktes. Jag fick inte saker och ting gjorda, det var som om det var stiltje i huvudet. Hjärnan lade av.
Hade han hade inget jobb att gå till och ingen familj eller släkt som han kunde bo hos tillfälligt efter vräkningen. Ändå sökte han ingen socialhjälp.
– Det var en totalt främmande situation för mig. Jag knallade omkring på stan och funderade hur jag skulle lösa det. Visst hade jag bekanta men de hade familjer och barn. Det var inte läge att söka upp dem.
Sedan följde tre veckor ute på gator och i parker. Han sov utan sovsäck på en parkbänk i Tullarns äng.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom