DELA

Halonen förnyar självstyrelsen

Det var idel positiva reaktioner i går då justitieministeriet meddelade att president Tarja Halonen skall leda arbetet med självstyrelsens modernisering.
Hennes namn representerar kraft, kunskap och dignitet är omdömet.
I går kom beskedet från Helsingfors:
– Justitieministeriet håller på att bilda en parlamentarisk kommitté som ska modernisera självstyrelselagen för Åland. President Tarja Halonen har lovat ställa upp som ordförande för kommittén. Riksdagsrådet Gunnar Jansson och Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen har lovat ställa upp som kommitténs vice ordförande, skrev ministeriet i ett pressmeddelande.
Att Halonen tackat ja möts med belåtenhet på Åland.
– Vi är väldigt glada och stolta över att hon har åtagit sig uppdraget. Det ger kommittén extra dignitet, tyngd och status, säger lantrådet Camilla Gunell (S).
Också Roger Jansson (M) är nöjd med valet av Halonen. Jansson leder den åländska parlamentariska kommitté som tillsattes i fjol för att bland annat bevaka hur frågan avancerar på riksplanet.
– Halonen visade under sitt presidentskap kraft i många åländska frågor, som till exempel lotterilagen. Och hon visade att hon är redo att stå upp för självstyrelsen, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen