DELA

Guldviva till Gamla stan

Smyckesföretaget Guldviva öppnar snart en butik i Stockholm.
Bakom satsningen står bland andra Guldvivas grundare Maria Karlström och hennes bror, företagaren och lagtingsledamoten Fredrik Karlström.
Affärslokalen på cirka 30 kvadrat ligger nära Västerlånggatan, ett populärt turiststråk i Gamla stan.
Det är en charmig miljö som passar Guldvivas image, säger Maria Karlström.
I dagsläget har man ingen återförsäljare i Sverige. Försäljningen sker via affären i sjökvarteret, på Birka Paradise och Viking lines färjor, och inte minst via Guldvivas webshop.
Men många kunder har frågat om Guldvivas smycken finns att köpa i Sverige eller på fastlandet, och Maria Karlström har länge haft målet att öppna en eller flera affärer utanför Åland.
Betyder det att Guldviva också kan expandera österut?
– En sak i taget. Jag tycker bara att det är skönt att ha en idé och se vart den leder. Det finns inga gränser för oss, och det är en väldig lyx att få ha det så. Jag gör fortfarande mina smycken på samma sätt som för 20 år sedan.
Guldviva har alltid eftersträvat en tidlös kollektion.
– Vi kan göra väldigt många nya saker, men inget försvinner. I dag har vi över 200 smycken i kollektionen. I början kunde jag göra tre smycken åt gången, nu kan vi göra 50. Ibland kan ett smycke ändå vara slut, men det är en del av charmen.
Det är tänkt att den nya butiken skall öppnas i tid till julrushen. 30 kvadratmeter butiksyta räcker mer än väl i det här skedet.
– Man behöver inte vara störst, säger Maria Karlström.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax