DELA

Gångbro högt över Berghamn

Fem meter över marken reser sig den 85 meter långa gångbron över Eckerölinjens incheckningsområde i Berghamn. Hamnchef Rein Metsik berättar att arbetet verkligen gått undan.
– Vi började med schaktarbetet i början av maj och beräknar att den ska stå färdig dagarna runt midsommar. Så arbetet har verkligen löpt på bra. Den slutliga finishen och målningen kommer att göras först i höst, men bron kommer att tas i bruk så snabbt den är klar.
Varför bygger ni den här enorma gångbron?
– Det finns två orsaker. Dels vill vi undvika att bilar och människor ska korsa varann och göra naturstigen mer lättillgänglig för våra gäster. Men dessutom har myndigheterna påpekat att vi bör inhänga incheckningsområdet, eftersom man efter incheckning måste vara redo att ta sig ombord på färjan. Det fungerar inte riktigt om det är öppet.
Vad har ni fått för respons på bron hittills?
– Det är många som förundras över vad det är som byggs, men någon annan respons har jag inte fått än så länge.
Är den säker då? Fem meter upp är ju ändå ganska högt. Kan man trilla ner?
– Den är säker. Man måste verkligen anstränga sig om man ska komma över det höga räcket och den följer alla normer som finns.
Hur finansieras den?
– Det är Eckerölinjen som bekostar den, men den kommer såklart att kunna nyttjas av alla som kommer till Eckerö.
Är det fin utsikt där uppifrån?
– Jag har inte varit upp och tittat ännu eftersom vi precis håller på att lägga golvet. Men det är jag övertygad om att det är.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax