DELA

Galamiddag när teaterföreningen firade 100 år

Stadshuset förvandlades på lördagskvällen till en riktig festlokal då Teaterföreningen i Mariehamn firade sina första hundra år. Trerättersmiddag dukades upp, det talades och det delades ut Solviegstatyetter.
– Jag är helt överväldigad, sade Margaretha Österman som fick ta emot årets kvinnliga pris.

De inbjudna gästerna fick också se galapremiären av pjäsen ”Illustionisterna” i regi av Alfons Röblom. Berömmet öste över regissören och ensemblem efteråt.
– Jag var mycket imponerad av pjäsen. Alfons regidebut lovar mycket gott inför framtiden, sade lantrådet Camilla Gunell som också höll ett tal under festligheterna.
I salen befann sig många av de riktiga eldsjälar som har engagerat sig i Teaterföreningen under många år.
– Jag är mycket stolt över att vara medlem i Teaterföreningen. Jag var med i min första pjäs runt 1986 eller 1988 någon gång. Det var en revy och jag var med som dansare. Klarar man det klarar man av vad som helst, sade Kaj Lybeck.
När klockan började närma sig elva på kvällen var det dags för en av festens höjdpunkter – utdelningen av Solveigpriset. Först ut var Lilla Solveigpriset, även kallat ungdomspriset, som går till en person som utbildar sig inom scenkonsten. I år vad det Jon Henriksens, studerande vid teaterhögskolan i Helsingfors, tur att få motta det ärofyllda priset och prissumman på 600 euro.
Sedan var det dags för årets manliga Solveigpris.
– Han har stått på scen i ett otal uppsättningar sedan ungdomsåren. Han har visat på inte minst en komisk ådra och har ett stort sinne för humor, sade prisutdelaren Tage Silander bland annat i motiveringen.
Snart stod det klart att statyetten gick till Daniel Dahlén, som blev överraskad men glad för utmärkelsen.
– Oj! Tusen tack! Jag är jättetacksam för att få jobba med teater, det är en gåva som ger så otroligt mycket, sade han i sitt tacktal.
Margaretha Österman mottog det kvinnliga priset och hyllades för sin långa karriär både som skådespelare, men också som sufflör och sekreterare i föreningens styrelse.
Efteråt plockades borden bort och Alandia Big Band spelade upp till dans natten lång.

Läs mera om 100-årsfesten i morgondagens Nya Åland!

Minna Wallén
minna.wallen@nyan.ax