DELA

Fyrverkeristart kl 18.00

Polisen påminner om att det är först från kl 18.00 i dag som det är tillåtet att skjuta upp av fyrverkeripjäser.
– Nyårsfirandet är i gång och fyrverkeriförsäljningen har pågått redan i några dagar. För vissa har väntan blivit för lång och en del smällar har redan hörts runt om på Åland. Användning av fyrverkeripjäser är endast tillåtet under tiden 31.12.2013 kl. 18.00 och 1.1.2014 kl. 02.00. Övriga tider endast med räddningsmyndigheternas tillstånd, skriver polisen och delar med sig av följande säkerhetstips:
– Fyrverkeripjäser får inte överlåtas eller användas av personer som är under 18 år.
– Använd endast godkända fyrverkeripjäser, läs och följ bruksanvisningen.
– Var nykter och använd skyddsglasögon. Överlämna inte fyrverkeripjäser till minderåriga eller berusade.
– Använd fyrverkeripjäser bara utomhus och på en sådan plats där människor eller egendom inte utsätts för fara.
– Var försiktig!
– Tänk på andra, människor och djur som kan vara rädda för högt ljud.
– Tänk på miljön, städa efter dig.
– Defekta fyrverkeripjäser lämnas till försäljningsstället.
Vidare informeras:
På grund av fyrverkerier, som Mariehamns stad bjuder på kommer Österleden, inklusive gång- och cykelbanan mellan Nygatan och Villagränd att vara avstängd för all trafik från kl. 23.30 och cirka en timme framåt. Kom gärna i tid, ta med dig gott humör och reflex!
Ordningslagen förbjuder alkoholförtäring på allmän plats inom tätort. Lagen gäller även vuxna och även på nyårsnatten. Påträffas alkohol hos omyndiga registreras en brottsanmälan och förutom böteslappen, så meddelas både vårdnadshavare och sociala myndigheter om händelsen.
Nyårsfirande medför oftast mera jobb för polisen. Mycket folk i farten och de flesta, mera eller mindre förfriskade. Polisen kommer att bland annat genom patrullering försöka hindra möjliga ordningsproblem.