DELA

Full fart i julhandeln

Julafton närmar sig med stormsteg och med bara tre dagar kvar till den stundande högtiden tog vi oss ut på stan för att pejla läget bland försäljare och julklappsköpare.
– Det har gått bra i år. Bättre än tidigare år, säger Thomas Hartvik på Lustans Ekologiska.
Färre kunder, men som köper fler eller dyrare saker, har köpmannen Tom Forsbom noterat.
Lördagens ledighet ledde till stort tryck på julhandeln och både försäljare och julklappsköpare vittnar om långa köer och mycket folk.
– I går var verkligen maxtoppen hittills. I dag (läs: söndag) är det lite lugnare, säger Kicki Rytterstedt expedit på Musti och Mirri i Maxinge.
Även på butikerna i Mariehamns centrum har man märkt av julruschen och på Dillen har de populäraste leksakerna redan börjat ta slut.
– När vi lägger beställningarna till leverantörerna i april är det svårt för oss att veta vad som kommer vara populärt till jul. Vissa saker börjar redan ta slut och finns inte heller att beställa hem mer från leverantörerna. Vet man vad man vill ha ska man inte vänta. Då är det bara att köpa direkt om man ska hinna med, säger Ann-Lis Rosenberg, inköpare på Dillen.
Med två dagar kvar till julafton uttrycker sig de flesta butiksförsäljarna positivt inför den julhandel som varit och till början av veckan väntar man sig en ännu större kundtillströmning som en sista avslutning innan julfriden slår in.
– I morgon borde boomen komma. Två dagar innan jul brukar det alltid vara mest folk. Då blir det mycket kunder och mycket kö, säger Rosenberg på söndagen.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Johansson