DELA

Friad från vansinneskörning

Tre unga män fanns i bilen som polisen jagade. Men ingen av dem säger sig komma ihåg vem som körde och bevisningen räcker inte till.
Därför kan tingsrätten inte heller utdöma något straff.
En åländsk man som åtalats för att ha vansinneskört från polisen i juli förra året friades i fredags av tingsrätten. Orsaken är att det inte gått att bevisa vem av de tre personerna i bilen som körde.
Mannen stod åtalad för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri, straffbart bruk av narkotika samt olovlig körning då han saknade körkort. Han bestred brott och hävdar att han endast var passagerare i bilen.

Farlig färd
Tingsrätten finner det däremot styrkt att färden gick längs vägar i Mariehamn, Jomala och Lemland och att den som körde personbilen har:
n tappat kontrollen över fordonet så att bilen hamnade i körfältet för mötande trafik.
n kört 100 kilometer i timmen på Godbyvägen där det finns både farthinder och avsmalningar.
n kört på gång- och cykelbanan längs Lemlandsvägen. När polisen spärrade av gång- och cykelbanan körde föraren ner i diket och tillbaka upp på Lemlandsvägen.

Dagsböter
Mannen, som friades från misstankarna om grovt äventyrande av trafiksäkerheten, har medgivit straffbart bruk av narkotika och får för det dagsböter på totalt 72 euro.
Bilägaren som enligt åklagaren gjort sig skyldig till överlämnande av fordon till en berusad person, klarade sig utan straff då åtalen mot honom förkastades. Han har visserligen medgett att han överlämnat bilen till någon men han säger att han varken kommer ihåg när det skedde eller vem som fick nycklarna.

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax