DELA

Friad efter oklart råd från polis

En man i 20-årsåldern har friats från straffansvar när han i god tro körde en paketbil på ett inhägnat område trots att han hade körförbud.
Fallet inträffade i juli. Mannen har medgett att han kört paketbil utan giltigt körkort men uppgav att han fått lov att köra på bakgården till en butik av en polis i samband med att han delgivits körförbud.
Mannen hade då frågat om han får flytta båtar med truck på det aktuella området och fått ett jakande svar efter att polisen hade konsulterat förundersökningsledaren.
Det förblev oklart om han fått lov att köra en oregistrerad eller en registrerad truck på bakgården. Att köra oregistrerad truck kräver inte körkort.
Trucken han hade kört var registrerad. Mannen antog därför att han också hade lov att köra med paketbil på området som tingsrätten klassade som väg eftersom grindarna var öppna och inte enbart personal körde med fordon på bakgården.
Tingsrätten kom fram till att det var oklart hurdana anvisningar mannen fått och förkastade åtalet om olovlig körning. (ao)