DELA

Förvaltningsrådets ordförande tar lätt på kritiken

– Styrelsen behöver inte förankra sina beslut i förvaltningsrådet. Därför valde vi att göra så här.
Det säger förvaltningsrådets ordförande Sture Carlson om turbulensen inom Ömsen.
Den första frågan gäller Peter Lindbäcks hastiga sorti ur förvaltningsrådet i protest mot att Ömsens styrelse föregick förvaltningsrådets möte där man skulle ta ställning till sättet att välja ny vd efter Göran Lindholm som går i pension om ett år. När förvaltningsrådet samlades til möte hade styrelsen redan fattat beslutet om ny vd, berättade Nya Åland i går.
– Jag har inga kommentarer till Peter Lindbäcks avgång. Det var hans eget beslut.
Det var ju en direkt följd av att förvaltningsrådet enligt honom kördes över. Hur ser du som förvaltningsrådets ordförande på det?
– Det är styrelsens ansvar att välja hur ny vd ska utses och vem som ska utses. Lagen ändrade för några år sedan. Styrelsen behöver inte förankra sina beslut i förvaltningsrådet.
Men det är väl inte förbjudet? Hade man gjort det hade man kanske undvikit den kritik som nu har väckts?
– Nu valde styrelsen att gå den här vägen.
Det är ju förvaltningsrådet som väljer styrelse. Varför ville majoriteten i förvaltningsrådet välja in vd Göran Lindholm i styrelsen?
– Vi återvalde dem som var i tur att avgå och valde in Ulrica Danielsson och Göran Lindholm som nya. Det var valberedningens förslag. Och han är inte den enda vd:n som sitter i styrelsen, Björn Blomqvist på Rederi ab Eckerö sitter också på båda stolarna.
Vad säger du om att stans och landskapets representanter i styrelsen och förvaltningsrådet hade fått direktivet att rösta för en öppen rekryteringsprocess?
– Jag känner inte till att de har fått sådana direktiv.
Är det inte konstigt att du som förvaltningsrådets ordförande inte känner till det?
– Alla har väl sina tankar och funderingar.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre