DELA

Förslag: Stäng krogen tidigare

Vi fortsätter dricka för mycket alkohol. Ålänningen dricker visserligen i snitt betydligt mindre än finländaren, men fortfarande för mycket.
Det anser social- och hälsominister Katrin Sjögren som nu är beredd att reglera krogarnas öppettider hårdare.
Resultaten kom inte som någon överraskning när Ålands statistik- och utredningsbyrån presenterade en ny stor utredning av ålänningarnas rök-, alkohol- och spelvanor. Vi dricker mer än vi borde. Den slutsatsen är forskarna eniga om.
Det är ändå inte alldeles lätt att reda ut exakt hur mycket vi dricker. När de svarande själva får bedöma sitt drickande landar konsumtionen på omkring fyra liter ren alkohol per person och år. Detta torde ändå vara en rejäl underskattning.

En flaska vin i veckan
Granskar man försäljningsstatistik kommer man fram till att den verkliga konsumtionen antagligen är nästan dubbelt så stor, det vill säga åtta liter per person och år, vilket motsvarar ungefär en flaska vin i veckan. I Finland är samma siffra omkring tio liter.
Men statistiken blir lätt missvisande. Tidigare undersökningar visar att det är en minoritet som står för en majoritet av drickandet. Hela 80 procent av all alkohol dricks av endast 20 procent av befolkningen.

Rökning som inkörsport
För social- och hälsominister kom Katrin Sjögren (Lib) var Åsub-rapporten ingen alarmerande läsning, men ändå en viktig påminnelse om att politikerna bör fortsätta sträva efter att stävja konsumtionen. Utredning kommer att ligga till grund för ett nytt alkoholpolitiskt program, som ska ta form nästa år.
Men hur får man folk att dricka mindre? Alkoholkonsumtionen har varit i stort sett konstant under de senaste tio åren.
– Alkoholskatten är annars ett effektivt verktyg, men den kan vi inte reglera på Åland. Däremot är restaurangernas stängningstider någonting vi kan justera. Det är odiskutabelt så att tillgång och pris påverkar konsumtionen, säger Katrin Sjögren.
Läs mer i papperstidningen!