DELA

Försämrade villkor vid besök hos tandhygienist

Från och med 1 januari i år måste ersättningsberättigade patienter betala hela summan kontant eller via bankgiro efter ett besök hos tandhygienisten.
Samtidigt har FPA infört en tidsgräns för behandlingar, utan att kunna svara på varför.
Efter årsskiftet går det inte längre att få FPA-ersättningen färdigt avdragen för en behandling hos tandhygienisten. Istället ska patienten betala hela bruttoavgiften för att sedan själv ansöka om ersättning hos FPA.
Klart försämrade villkor och ett steg tillbaka, menar tandläkaren Susanna Karlsson på Citytandvården i Mariehamn om de nya ersättningsreglerna.
– Vi har haft det här avtalet om direkt ersättning och det har känts väldigt bra. Jag har varit i kontakt med tandläkarförbundets ordförande och det är ännu oklart hur det kommer falla ut. Förbundet har förhandlat med FPA om möjligheten till direktersättning, men FPA kräver det nya förfarandet åtminstone ett par år.

Ny gräns
Ytterligare en försämring som införts i år är den begränsade möjligheten för patienter att kunna utföra längre eller kombinerade behandlingar under samma tillfälle. Nya tidsgränsen för en behandling är i dag 45 minuter.
– Om en patient kommer långväga ifrån, till exempel från Kökar, och har en behandling som tar lång tid måste denna boka tider på olika dagar. Ersättningen gäller bara en åtgärd under ett besök per dag, säger Susanna Karlsson.
– Varför det införts en gräns kan FPA inte svara på. Det känns väldigt tokigt just nu.

Inblandning politiskt
På tisdag nästa vecka hålls ett möte där tandläkare och tandhygienister ska diskutera vilka nackdelar och eventuella fördelar de nya reglerna innebär.
– Vi ska också diskutera om det på något sätt går att få en inblandning politiskt, om den egna lagstiftningen kan göra något. Det handlar om den allmänna förmågan att kunna ge en bra service som patienten kräver. Den förebyggande vården är så viktig för den allmänna hälsan och vi vill inte att patienter ska dra sig för att söka vård på grund av försämrade villkor.
Nyan sökte informationsansvariga på FPA under fredagen utan resultat.

CECILIA LINDVALL