DELA

Försäkringen täcker elavbrottsskador

Hemförsäkringen täcker oftast problem orsakade av elavbrott, till exempel om maten i frysen förstörs eller om hemelektronik går sönder.
Det förklarar Ålands ömsesidigas skadechef Robert Knahpe.
Ett elavbrott räknas som en plötslig oförutsedd händelse och täcks då av de så kallade ”otursmomentet” som finns i de flesta vanliga hemförsäkringar. Det är ett valbart moment, men de allra flesta har det kvar i sina hemförsäkringar.
Så till exempel om jag har frysen full med mat som förstörs eller diskmaskinen blir förstörd så kan jag får ersättning via försäkringen?
– Jo. Men det finns dock en självrisk. Ibland kan det löna sig att vända sig direkt till dem som orsakat elavbrottet för att få ersättning. Då slipper man ju självrisk.
Dagens strömavbrott beror ju på att en maskin gått sönder vid Kraftnät Åland. Ska man alltså vända sig till dem och kräva ersättning?
– Nej, om det handlar om något som gått sönder så kan de troligen inte heller anses vara ansvariga. Det är ju en oförutsedd händelse för dem också, inget de orsakat på det viset, säger Robert Knahpe.

Anna Björkroos