DELA

Företagare talar ut om bokföringssvindeln

Hur kunde en bokförare förskingra 812.974 euro av sina företagskunder och spela bort dem under 38 månader på Paf utan att spelbolaget stoppade henne och utredde pengarnas ursprung?
Den frågan har sysselsatt den drabbade företagaren Anders Uppgårdh allt sedan brottet uppdagades för snart ett år sedan.
– Jag har ställt frågan många gånger och fortfarande inte fått något svar. Det verkar inte heller som om Centralkriminalpolisen kommer att inleda någon förundersökning om Pafs och landskapsregeringens eventuella ansvar för att förskingringen kunde pågå så länge och bli så omfattande, säger Anders Uppgårdh som nu har beslutat att träda fram som den som upptäckte att pengar läckte ut från hans företag och som slog larm.
Rättegången har ännu inte hållits i Ålands tingsrätt och bokföraren är inte dömd. Åtal har väckts och bokföraren åtalas för nio grova förskingringar och sex förskingringar av normalgraden. På sin hemsida slår CKP fast att bokföraren har förskingrat pengarna och spelat bort dem på olika onlinespel på Paf under tiden 2009 fram till senhösten 2012.
– Jag vill understryka att jag inte vill komma åt den misstänkta bokföraren. Det jag vill ha svar på är varför hon inte stoppades av Paf.

I dagens Nya Åland kan ni läsa en lång intervju med Uppgårdh. Dessutom besvarar Paf kritiken och så uttalar sig Centerns lagtingsgruppsordförande Runar Karlsson i ärendet.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax