DELA

Flytten flöt på som den skulle

Klockan är strax före tio på onsdagsmorgonen. Sakta, sakta glider Pommern ut från kajen. Det är dags för hennes sista resa till Algots varv.
Med sina 33.325 besökare bara under förra året är hon värd lite vila och omvårdnad. Tusentals fötter sliter på däcket.
Ett tiotal karlar har samlats för att hjälpa till att flytta den fyrmastade barken. En av dem är Lillebror Åhlund. Han har varit med förr.
– Oräkneliga gånger.
Två bogserbåtar och en båt från sjöräddningen finns på plats.
– Bertil, vi är klara, ropas det över relingen.
Bertil Byman, intendenten, står i land och lossar trossarna. Någon ska göra det med. – Men klart att det är roligare att vara ombord, säger han.

Månaders arbete
Väl på Algots ska Pommern renoveras av Stockholms reparationsvarv. Rederi ab Eckerö upplåter varvet för Pommerns skull. Det är två år sedan hon låg där senast.
Skrovet ska sandblästras för att man ska se vilka nitar som är skadade och nithuvudena kommer att lagas och tätas. Skrovet ska målas.
Bertil Byman betraktar fartyget som nu befinner sig ett tjugotal meter från land. I aktern är två trossar fästa i kors och en av bogserbåtarna styr norrut för fulla motorer. En av Sjöräddningens kryssare puttar på vid sidan om.
– Om docken försvinner har Pommern stora problem, säger Byman. Alternativet är Sverige, Finland eller Estland. Det är både dyrt och farligt att flytta henne men nog klarar den väl en resa till Stockholm.
Flytten går bra. Efter en timmes färd dockas Pommern på Algots. Och Västerhamn ser genast något fattigare ut.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK