DELA

Flyktingar får åländska kläder

Emmaus på Åland börjar nu samla in kläder och leksaker som ska skänkas till läger för västsahariska flyktingar. Nu har personal och frivilligarbetare fått information om situationen i landet.
– Det är en okänd konflikt på grund av att västsaharerna har fört en fredlig kamp, säger Julia Finér från svenska Emmaus.
I augusti ska den första containern gå från Åland. I oktober eller november transporteras den tillsammans med de svenska insamlingarna till de västsahariska lägren i Algeriet. Julia Finér är ordförande för Emmaus Stockholm och tillsammans med kollegan Marie Nybäck, styrelseledamot i organisationen Praktisk Solidaritet, har hon informerat och instruerat de åländska Emmausanställda och frivilliga om landet.
Emmaus Åland har redan tidigare intresserat sig för situationen i landet.
– Vi har fördjupat oss i frågan tidigare, men nu är det dags att göra något på riktigt, säger verksamhetsledare Robert Jansson.
Tanken är att en container ska skickas från Åland till lägren i Algeriet varje år.
– Och på vårt årliga internationella Emmausläger i sommar, kommer fyra västsahariska ungdomar hit. Då ska vi lyfta frågan om mänskliga rättigheter, självbestämmanderätt och hur man gör sin röst hörd utan våld.
Emmaus personal och frivilliga har fått instruktioner i hur de ska sortera grejerna som skickas till lägren. Alla typer av barnkläder tas emot, men det finns vissa kriterier.
– Gärna heltäckande kläder som långärmade tröjor, långa kjolar och långbyxor. Det är väldigt stora temperaturskillnader där eftersom det är ökenlandskap – på natten kan det bli nollgradigt medan det på dagen kan bli upp till 50 grader. Heltäckande kläder kan också isolera värmen och det behövs även vantar, halsdukar och mössor. De vill inte ha vita kläder, de blir så smutisga av alla sand och tvättmöjligheterna är inte särskilt bra, säger Julia Finér.

Minna Wallén