DELA

Flott besök i skägården

Några läsare ute på sommarstugor i skärgården rapporterar om besök av flottans förbipasserande fartyg.
– Föranmälda rutinbesök, säger landshövding Peter Lindbäck.
Det är fler än båtturister som besöker Åland med båt under sommaren. Då och då kan man också skymta kamouflagemålade fartyg som tyst glider fram ute på havet.
Det är flottan, eller finska marinen, som gör inspektionsbesök, ser över sin utrustning och annat mer eller mindre hemligt och på sommaren är de mer i farten än andra.

Inget oroande
Det senaste besöket, som en läsare fångat på bild, är fartyget FAC Pori, som gjorde ett inspektionsbesök på Storklubbs kustbevakningsstation.
– Det är rutinmässiga besök det är frågan om. De är anmälda i god tid på förhand och inget att oroa sig över, säger landshövding Peter Lindbäck, som sköter kontakterna mellan finska marinen och landskapsregeringen.

Möte på Åland
– Under de senaste åren har samarbetet fungerat mycket bra. Inför varje säsong får vi en preliminär lista med alla besök inprickade och senare får vi en mer detaljerad lista, också i god tid. Vi har även årliga ledningsmöten tillsammans där vi diskuterar det gångna året och både det nationella och internationella läget på Östersjön, fortsätter landshövdingen.
Nästa ledningsmöte hålls i september och då kommer Åland att stå värd.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax