DELA

Finlandssvenska psalmboken på webben

Nu finns den finlandssvenska psalmboken på webben, på adressen http://evl.fi/psalmboken . Den innehåller psalmerna och sångerna i 1986 års melodipsalmbok.
På webbplatsen finns också kringtexter om psalmerna skrivna av TD Birgitta Sarelin och en psalmhistorik av TD Karl-Johan Hansson.
På första sidan möts besökaren av en lista på de psalmer som är mest besökta just nu. Listan baserar sig på besöken på sidan och visar psalmer som är aktuella för årstiden och i kyrkoåret. Där finns också en lista med slumpmässigt valda psalmer.


Smidig söktjänst
Psalmboken har en söktjänst som gör det möjligt att söka på ett ord, en fras eller ett namn som förekommer i psalmboken. Psalmerna är listade alfabetiskt, enligt nummer, författare eller tonsättare. De psalmer som är knutna till ett bibelord har en länk till Bibeln.se.
Ledande branschsekreterare Lucas Snellman vid Kyrkans central för det svenska arbetet är glad över att den finlandssvenska psalmboken äntligen finns på webben.
– Det är en stor kulturskatt som nu finns tillgänglig för vem som helst, säger Snellman.
– Psalmboken är tänkt att tjäna till exempel den som vill göra ett programblad till en vigsel. För det ändamålet finns det en Word-fil som kan laddas ner. Den innehåller text och notbild, säger webbredaktör Julia Lundell.


Upphovsrättshinder
Lundell beklagar att alla psalmer inte i dagsläget finns på webben.
– En del upphovsrättsägare har inte gett tillstånd till publicering på webben och andra försöker vi fortfarande spåra. Upphovsrättsägarna är spridda världen över, så det tar tid, tillägger Lundell.
Den nyaste finlandssvenska psalmboken antogs av kyrkomötet 1986 och togs i bruk 1987. Fram till 2010 har den sålts i närmare 250.000 exemplar.
AXEL KRONHOLM
axel.kronholm@nyan.ax