DELA

Fästingar och fotboll blev nyheter

Fästingar, fotboll och en fartygsolycka gav Åland mediauppmärksamhet i maj.
Det visar Ålandskontorets pressöversikt.
Fotbollslaget IFK Mariehamn gav upphov till en tredjedel av notiserna med Ålandskoppling i finskspråkiga tidningar. De handlade bland annat om spelaren Petteri Forsell som drabbades av en knäskada och Pekka Lyyski som utsågs till april månads tränare.
Fästingar fanns i sjutton artiklar. TLH, institutet för hälsa och välfärd, anser att gratis vaccinering mot TBE kan vara motiverad också i andra riskzoner än Åland, som är värst drabbat.
Tio tidningar skrev att Isela Valves ”Joels färger” är Ålands kandidat till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur.
Fem tidningar rapporterade att hela 73 procent av de åländska jordbrukare använder den elektroniska Vipu-tjänsten när de ansöker om jordbruksstöd. Det nationella medeltalet är 56 procent.
Tidningen Keskisuomalainen intervjuade vd:n Pasi Flinckman om framtidsplanerna för de sammanslagna företagen Orkla, med en fabrik i Jyväskylä, och Chips med tillverkning i Saltvik Haraldsby. Det nya företagets ledningsgrupp ska kommunicera på engelska.
Sex tidningar skrev om Vikingfartyget Amorellas krock med kajen i Åbo hamn. Avgången till Mariehamn försenades tre timmar. (pd)